Niger borrade brunnar

December 10, 2014 | Posted in Katastrofinsatser, Vatten | By

IAS startade tidigare i höstas upp i Niger, ett av världens fattigaste länder. Vi kan glädjande berätta att första brunnen nu är borrad! Fyra till beräknas att borras inom kort.

Med en nederbörd  begränsad till en kort regnperiod och med endast ett fåtal vattenkällor är det dagliga sökandet efter vatten högsta prioritet för landsbygdsbefolkningen i Niger.

– Oftast faller det tunga ansvaret att hämta vatten på kvinnor och flickor. De får gå väldigt långa sträckor vilket inte bara är jobbigt, det är också tidskrävande. Det  i sin tur minskar deras deltagande i utbildnings- och inkomstbringande aktiviteter, säger Rune Cederholm, IAS Programme, Manager & Acting Head of Programme Department.

Vattnet är ofta förorenat, ibland kan det till och med vara dödligt. I dessa fall, står kvinnorna inför ett omöjligt val – en säker död utan vatten eller att eventuellt dö på grund av smutsigt vatten.

-Genom att borra brunnar förser vi både samhällen med livsviktigt rent vatten samt att vi förebygger att dessa kvinnor hamnar i utanförskap, säger Rune Cederholm.

Långsiktiga lösningar

Arbetet i Niger har pågått sedan november och fokus har legat på långsiktiga lösningar, genom bland annat brunnsborrning och utbildning i sanitet. Den första brunnen är nu borrad, 60 meter djup i Sidi Koura, en by söder om huvudstaden Niamey. Ytterligare fyra brunnar kommer att borras före utgången av 2014.

-Det känns väldigt roligt att vara med och göra skillnad i de här mycket fattiga bysamhällena. Vi kommer också att utrusta samhällen till att gräva sina egna latriner samt ge utbildning i hygien och sanitet för att minska sjukdomar som orsakas av dåliga sanitära förhållanden, säger Rune Cederholm.

 

 

 

 

Share